3 Haziran 2011 Cuma

Topuk ağrısı nedenleri nelerdir ? Topuk ağrısı tedavisi nasıl olur ? Topuk ağrısı nasıl önlenir ?

Topuk günlük yaşamda fiziksel bir dayanak noktası görevi yapan ve insan gelişiminde önemli yeri olan bir vücut bölümüdür. Mitolojide geçen aşil topuğu kavramı ile insanın yaralanabilirliği simgelenmiş, insan gelişiminde bir dayanak noktası olarak yüzyıllar içinde uygarlıkların yükünü taşımıştır. Uygarlık sonucu gelişen yaşam şartları ve ayakkabı değişimlerinden en fazla etkilenen vücut parçalarından biri topuktur. İlkel çağlarının zor koşullarındaki çıplak topuğun günümüz dünyasının şartlarında ve korumasında bile hala ağrılı olabilmesi anatomik yapıdaki özelliklerinden dolayıdır Topuk ağrısı kendine özgü belirtiler veren ve çok farklı etyolojik nedenlere bağlı olabilen bir yakınmadır. Ağrı lokalizasyonu tanıdaki en belirleyici faktördür. Ancak muayenede tüm alt ekstremite hatta lumbar vertebralar unutulmamalıdır. Ayak yapısı, yürüyüş paterni gözönüne alınmadan ve basarak çekilen iki yönlü ve oblik grafilerle değerlendirilmeden topuk ağrısının tanı ve tedavisi yapılmamalıdır

Topuk kayması Nedenleri

Tendon iltihabı :
Topuk kemiğinizin ön kısmından başlayıp ayağınızın altı boyunca uzanan bir ağrınız var.
Bunun nedenleri içi dönme (yürürken veya koşarken ayağın düztabanlaşması ve yuvarlanması), taban desteği zayıf ayakkabı, sert tabanlı ayakkabı, kumsalda uzun yürüyüşler ve koşma ya da ani dönüşler yapmalı gerektiren stresli faaliyetler olabilir. Kendi kendine tedavi yöntemleri sorunu ortadan kaldırabilir.

Bursit (kese iltihabı) :
Ayakkabının baskısı nedeniyle keseleriniz iltihaplandı. Veya topuğunuzun üzerine ser ve kötü bir şekilde bastığınız için topuğunuzun altındaki kese iltihaplandı. Kendi kendine tedavi yöntemleri yararlı olabilir, ancak yürüyüşünüzü düzeltmek için bir tabanlığa ihtiyaç duyabilirsiniz.

Aşil kirişi iltihabı :
Bacak kaslarınızı topuğunuzun arkasına bağlayan uzun kirişte ağrı, muhtemelen şiş ve hassasiyet var. Bu büyük ölçüde bacak kaslarınızdaki kısalmadan veya esneme azlığından, sağlam olmayan ve şoku emmeyen ayakkabılardan, içe dönmeden veya sert yüzeylerde koşmaktan kaynaklanır. Kendi kendine tedavi yöntemlerini deneyin.

Kendiniz topuk kayması durumunda Ne Yapabilirsiniz?
 
Topuk sorunlarının tümünün iyileşmesi uzun sürer. İltihaplı kiriş, kese iltihabı, taban fasyası iltihabı ve Aşil kirişi iltihabı için şunları yapabilirsiniz:


  • Bir hafta süreyle ayağınızı mümkün olduğu kadar dinlendirin.




  • Ağrıyı azaltmak için aspirin veya ibuprofen kullanın.




  • Uygun ayakkabı, topukluk veya tabanlık kullanın.




  • Yürüyüşten sonra 5 dakika buz masajı uygulayın.  


    Önleme ve tedbir



    Her gün rahat ayakkabı giyin. Egzersiz yaparken veya çalışırken gerekli ayakkabıları kullanın.
    Ayaklarınızı ve ayak bileklerinizi germek ve güçlendirmek için egzersizleri öğrenin.


    Öteki topuk kayması Nedenler
     




  • Yaralanma




  • Taban fasyası iltihabı




  • Topuk dikeni




  • Romatizmal artrit




  • Gut





  • Haberin kaynağı için tıklayınız

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder